Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kráľovná Moruša


Hľadá sa Kráľovná Moruša

07.07.2014
[ Naspäť na zoznam článkov ]


V Senici máme morušu.  Nádhernú, staručkú, obrovskú morušu bielu – hotovú morušovú kráľovnú. Na náš strom sme nesmierne hrdí a s pýchou o ňom rozprávame po celom svete.

Popritom zisťujeme, že v našom okolí kedysi rástli viaceré morušové stromy. Žiaľ, prišlo k nezvratným rozhodnutiam a mnohé moruše boli vyrúbané. Je zázrak, že tá naša pretrvala až do dnešných dní, napriek mnohým zmenám, ktoré sa v jej okolí udiali. Kedysi rástla na okraji záhrady, no časy sa menia a s nimi aj naše mesto. Dnes máme v centre mesta, v zastavanom prostredí a na frekventovanej ulici, velikánsky morušový strom s obvodom kmeňa 355 cm.

Postupne sa dozvedáme, že ešte zopár moruší v našom okolí rastie. Chceme veriť, že na Slovensku máme viac takých, ktoré sú podobné tej našej senickej. Aj preto vyhlasujeme celoslovenskú anketu: Hľadá sa Kráľovná Moruša. Jej cieľom je upozorniť na vzácne morušovníky a objaviť také, ktoré stoja za pozornosť verejnosti.

Ak viete o krásnej moruši, neváhajte a prihláste ju do našej ankety Hľadá sa Kráľovná Moruša. Upozornite na vzácny strom, dajte o ňom vedieť celému národu, pochváľte sa, že Vaše mesto či obec má takúto hodnotu. Hľadáme hlavne staré moruše, u ktorých je predpoklad, že vďaka svojmu stavu môžu ešte dlhú dobu robiť radosť okoliu svojou krásou.

Zašlite na našu adresu (mailovú alebo poštovú) vyplnený prihlasovací lístok s dvomi – tromi fotografiami Vašej kandidátky. Naša porota, v ktorej budú mať zastúpenie odborníci na slovo vzatí, vyberie a zvolí Morušovú Kráľovnú, ktorej po súhlase a dohode s vlastníkom stromu  poskytneme odborné arboristické ošetrenie.

Uzávierka nominácií je 20.8.2014. Víťazný strom vyhlásime 1.9.2014

Plagátik - Hľadá sa Kráľovná Moruša


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene