Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Arboristi poskytli senickej moruši sponzorské ošetrenie

24.09.2013 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Mnohí sme pod ňou strávili kus svojho detstva. Všetci si ju pamätáme ako strom, pod ktorým bolo obľúbené detské ihrisko s kolotočom, preliezačkami a veľkou hojdačkou. Chlapci po strome odvážne liezli a oberali "maliny". Vtedy nám ani nenapadlo, rozmýšľať nad tým, koľkým generáciám detí sa tento strom už prizerá.

Strom, o ktorom je reč, je moruša biela, rastúca na Robotníckej ulici v Senici. Krásny, košatý a neprehliadnuteľný strom získal v roku 2010 titul v ankete Strom Senice. Do ankety ho vtedy nominoval náš predseda - Juraj Kabát, aby upozornil na významný strom mesta.

Boli sme si veľmi dobre vedomí toho, že napriek svojej kráse, potrebuje odbornú pomoc, kontrolu a ošetrenie. Čas a predchádzajúce ľudské zásahy na ňom zanechali stopy a jazvy a keďže rastie na frekventovanom mieste, odborné ošetrenie a kontrola stromu boli viac než žiaduce. Hrdí na našu morušu, predstavili sme ju arboristovi Jakubovi Kováčovi, ktorý nám bez zaváhania prisľúbil jej ošetrenie. A navyše – sponzorsky!

K ošetreniu prišlo 23. septembra 2013. Využili sme túto príležitosť, aby sme pri moruši urobili infostánok, aby sme informovali verejnosť jednak o vzácnej moruši, ale i o arboristike a arboristoch. O tomto náročnom, no krásnom a zaujímavom  povolaní, mnohí, napriek jeho dôležitosti, doteraz ešte ani nepočuli. Súčasne sme okoloidúcich upozorňovali i na blížiace sa Majstrovstvá Slovenska v stromolezení, konajúce sa 28.9.2013, ktoré slovenskí arboristi poriadajú v neďalekej Dolnej Krupej.

Mnohí chválili tento počin, neskrývali radosť z ošetrenia stromu a prekvapenie zo šikovnosti stromolezcov. Niektorých sme však museli s úsmevom upokojiť a vysvetliť, že tí chlapi, čo lozia po strome, neprišli kvôli tomu, aby strom vyťali, ale naopak, aby ho odborne ošetrili a zaistili jeho prevádzkovú bezpečnosť. Tak sa aj stalo. Arboristi strom skontrolovali, v jeho korune vykonali množstvo rezov na odstránenie problémových, nežiaducich a oslabených konárov. Konce niektorých konárov museli byť skrátené, pretože sa dotýkali fasády novostavby, budovanej v tesnej blízkosti moruše. Rovnako musela byť upravená podjazdná výška, pretože koruna stromu sa rozkladá aj nad frekventovanou komunikáciou, ktorú využívajú i zásobovacie vozidlá. Trpezlivá práca arboristov nechala ešte viac vyniknúť kráse starého stromu. Motorovú pílu ste v ten deň skutočne nepočuli ani raz, čo sa tiež niektorým prihliadajúcim zdalo pri oreze stromu neobvyklé. Preto sme vysvetľovali, že práve tento spôsob práce je pre arboristiku typický.

Po ošetrení stromu bol Jakubom Kováčom vypracovaný odborný posudok, v ktorom je vykonaný popis zistení a návrh ďalších opatrení. Napriek popisu drobných chýb, arboristický protokol uvádza, že ani jeden zo spomenutých faktorov neukazuje na riziko úhynu, úbytok vitality, či statické vady v hlavnej a prvej nadzemnej báze kmeňa. Upozorňuje ale na nájdený defekt, ktorý navrhuje riešiť montážou dynamickej väzby na 2t a miernym odľahčením daného ramena a odporúča interval pre pravidelnú kontrolu. Protokol s posudkom a hodnotením stromu postupujeme kompetentým pracovníkom MsÚ.

Jakubovi Kováčovi a jeho kolegovi Martinovi Bellovi sme za ich nezištnú prácu neopísateľne vďační. Ošetrenie stromu venovali všetkým Seničanom a samozrejme moruši samotnej. Takto mohutné moruše sa dnes len tak nevidia. Jej obvod je 355 cm. Úctyhodná miera pre drevinu tohto druhu nás nabáda pochybovať o doteraz prezentovanom veku stromu, ktorý sa neoficiálne udával ako 120 – 150 rokov. Porovnávame ju so známymi morušami, pri ktorých je vek určený. Sú nimi napríklad 120 ročná moruša v Hlohovci s obvodom kmeňa 178 cm, alebo 200 ročná moruša v Tibave, ktorá sa pýši 317 centimetrami. Do tretice spomeniem skupinku viac ako 250 ročných morúš v českom Potštejně. Tie majú nameraných 268 cm, 254 cm,  292 cm a 344 cm. Pri porovnávaní týchto faktov by mohol mať náš strom aj 200 rokov. Je to ale skutočne tak? Pátrame po informáciách, aby sme sa čo najviac priblížili k pravde. Oslovujeme ľudí, ktorí so stromami pracujú, aby vyjadrili svoj názor. S istotou nám doteraz každý povedal len to, že máme v Senici nádhernú, veľmi starú  a nezvyčajne mohutnú morušu, ktorá si zaslúži osobitnú ochranu. Týmto by sme chceli vyzvať verejnosť, najmä pamätníkov Senice, pokiaľ majú staré fotografie, kde je zachytená moruša z Robotníckej ulice, aby nám ich poskytli pre nahliadnutie. Rovnako pomôžu i akékoľvek informácie a spomienky, ktoré ľuďom zostali v pamätiach, alebo ich zanechali naši predkovia.

Pátrame v čase. Mnohé sa v jeho priebehu v okolí moruše pomenilo, mnohé už čas zobral celkom. Zobral hry ktoviekoľkých generácií detí, zobral i naše ihrisko s kolotočom a hojdačkou. Ale moruša, maják minulosti, stále tolerantne hľadí na svet okolo seba. Prajeme si pre ňu ešte veľmi dlhú budúcnosť.

TV reportáž tu: TV SEN - ošetrovanie moruše

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene