Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Strominkovia v MŠ na Kalinčiakovej v Senici

16.04.2015 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Máme za sebou ďalší pekný Strominkovský deň. Dovolím si tvrdiť, že bol určite vzájomným obohatením pre všetkých zúčastnených. Stromy, samozrejme nevynímajúc.

Tentokrát sme navšívili Materskú školu na Kalinčiakovej ulici v Senici. Slniečko krásne rozžiarilo oblohu, detičky boli poslušné, pani učiteľky milé a my sme sa s radosťou pustili do rozprávania o stromoch a stromčekoch, o Strominkovskej krajinke, o malých a dobrých Strominkoch. Škôlkari sa spontánne zapájali a dopĺňali naše rozprávanie, zamerané najskôr na význam semienka a zázrak života, ukrytého v ňom. Kúzlo sa dostavilo, keď si deti smeli prezrieť našu tajomnú maľovanú debničku, plnú rôznych stromových, ale i iných semienok. Až na jej samom dne, medzi mnohými šiškami, fazuľkami, bukvicami, nažkami, orieškami, žaluďmi a inými plodmi, sme spoločne so škôlkarmi objavili maličké Strominkovské bytôstky, ktoré zostávajú s detičkami v škôlke aj po našom odchode.

Strominkovia si totiž pre svoj život vyberajú také miesta, kde si ľudia vážia stromy a veľa o stromoch vedia. A verte, že títo škôlkari si ich skutočne zaslúžia. Milým prekvapením bol chlapček, ktorý na našu otázku, „Čo nám dávajú stromy?“, ako prvú vec povedal: „Energiu“. Bolo dosť ťažké uveriť vlastným ušiam, že toto Vám povedalo 5-ročné dieťa, preto sme sa pýtali ďalej a chceli sme počuť: Ako? Jednoduchá a krásna odpoveď sa dostavila vzápätí : „Stromček treba pozdraviť, osloviť, poprosiť, objať a nakoniec poďakovať.“ Pri slovách tohto malého pána som sa potešila, že svet aj do budúcnosti ráta s takýmito krásnymi ľuďmi...

Potom sme spoločne vytvorili farebnú koláž, zobrazujúcu Strominkovníky a vysvetľujúcu, čo všetko môžeme na stromoch nájsť a vidieť. Tu sme zistili, že okrem listov, kvetov, rôznych plodov, vtáčikov, chrobáčikov, včielok, netopierov a iných živočíchov, môžeme na strome zazrieť i ARBORISTU. Ťažké to slovo pre malého človiečika, najmä keď sa do ušiek dostáva prvýkrát v živote.  Ale vďaka nášmu skvelému arboristovi – Jakubovi Kováčovi, ktorý škôlkarov navštevuje spolu s nami, aby deťom arboristiku priblížil naživo, tento pojem už pre nich nebude ničím neznámym. A tak deti spolu s ujom arboristom najskôr zasadili krásnu previsnutú čerešničku, smeli si prezrieť jeho arboristickú výstroj, náradie a pomôcky a so zatajeným dychom sledovali, ako sa im stratil v hustej korune štyridsaťročnej duglasky tisolistej. Tento strom spolu so susednou duglaskou potreboval odborné ošetrenie, najmä odstránenie preschnutých častí stromu, aby sa zabránilo padaniu suchých konárov do pieskoviska pod nimi. Okrem toho bola skontrolovaná koruna stromu, odstránené križujúce sa konáre, ktoré sa navzájom dotýkali a oslabovali a bola mierne upravená podchodná výška. Pri ďalších duglaskách bol vytvorený potrebný odstup korún stromov od budovy materskej školy.

Kým sa arborista venoval práci na ošetrení stromov, škôlkarov sme naučili pesničku. Samozrejme o stromoch.

Čo po nás teda v materskej škole na Kalinčiakovej ulici 15. apríla 2015 zostalo? Jeden nádherný nový vysadený strom, dva mohutné odborne a krásne ošetrené ihličnany, rozospievané deti s novými zážitkami a vedomosťami a samozrejme – Strominkovia. Prezradíme ešte, že tieto dve duglasky boli predmetom výrubového konania, do ktorého sme sa prihlásili ako jeho riadni účastníci. Našťastie, všetko dopadlo tak, ako ste si mohli prečítať v tomto našom článku. Sme naplnení dobrým pocitom a presvedčením, že posolstvo, ktoré týmto spôsobom nesieme svetu prostredníctvom novej generácie, bude v budúcnosti v prospech stromov i ľudí zároveň.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku

 

 

Aktivita je podporená schválením finančného príspevku Mesta Senica (PRO Senica).

 

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene