Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Čistenie Rajeckej doliny

21.04.2015 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


18.4.2015. Krásna príroda, bláznivé aprílové počasie, tony vyzbieraného odpadu, viac ako stovka brigádnikov, nové kontakty, ale aj nález, z ktorého behajú zimomriavky po tele. To všetko a ešte oveľa viac bolo ČIVORADO 2015.

Máme radi Rajeckú dolinu. Táto lokalita nabrala na našej obľúbenosti ešte  viac, keď sa sem presťahoval náš kamarát, s ktorým nás spojili „kozlovské“ aktivity v Senici. Keď nám povedal o plánovanej brigáde s originálnym názvom ČIVORADO (Čisté vody Rajeckej doliny), neváhali sme ani chvíľu a rozhodli sme sa, že sa brigády zúčastníme. Zo Senice sme vyrazili deviati a vôbec sme netušili, že budeme účastníkmi takej nezabudnuteľnej akcie.

Podrobnosti sme sa dozvedeli až na mieste. Boli sme rozdelení do skupín a pre každú skupinu bol vyčlenený úsek na čistenie. Našou východzou stanicou bola obec Čičmany. Tam nás privítala pani starostka s pokynmi a čerešňovicou. Náladu sme mali dobrú, napriek tomu, že počasie si s nami robilo čo sa mu zachcelo. Zo začiatku sme mali obavy, že zima, dážď a sneh pokazia realizáciu peknej myšlienky, miestni však zabodovali nad očakávania.

Brigáda bola výsledkom občianskeho aktivizmu dvoch ľudí z tohto regiónu – Jozefa Moravčíka a Tibora Papšu. Podarilo sa im zmobilizovať 9 obcí Rajeckej doliny, ľudí z Národného parku Malá Fatra a CHKO Strážovské vrchy, aby spoločne vyčistili 34 kilometrový úsek Rajčianky a 13,7 km úsek Kunerádky. Dohromady sa akcie zúčastnilo 140 brigádnikov, ktorí vyzbierali približne 500 vriec odpadu. Ťažko uveriť, že v tej krásnej Rajeckej doline, ktorú prezentuje aj romanticky ladená reklama na známu vodu z tohto regiónu, sa váľali také kopy odpadkov. Je však potešiteľné, že toľkí ľudia prejavili chuť pomôcť svojmu kraju a uľaviť jej od neželaných prejavov ľudskej činnosti. Sme radi, že aj KOZEL mohol byť pri tom.

Celá brigáda sa niesla v dobrej atmosfére, nevadilo nám ani blato, voda v gumákoch, či zima. Organizátori pre všetkých zúčastnených pripravili na miestnej farme v Jasenovom guláš a pivo a pohodu vylepšovala ešte aj dobre naladená kapela.  Aj zvieratá na farme javili známky spokojnosti a zdalo sa, že im neprekáža ani zvýšený pohyb ľudí. Takáto situácia je priam stvorená na nové stretnutia a kontakty.

Organizátori brigády vyhlásili súťaž o najkurióznejší predmet a naša horúca kandidátka, vylovená z vôd Rajeckej doliny, informačná smerovacia tabuľka, ukazujúca smer na WC s čičmianskym vzorom, je v tejto chvíli úplne nepodstatná. Netušili sme totiž, aký nález objavila iná skupina. Až po brigáde sme sa dozvedeli, že v úseku pri kempe pod Slnečnými skalami bola nájdená ľudská lebka. Smutné tajomstvo, ktoré ukrýva tento objav už vyšetrujú kriminalisti. Aj takáto bola nezabudnuteľná akcia nultého ročníka ČIVORADO 2015. Veríme, že ďalšie ročníky, ktoré sú už teraz v pláne, budú už len o čistení prírody, budovaní vzťahu k nej i utužovaní vzťahov medzi ľuďmi a obcami, čo sa v konečnom dôsledku udialo vo veľkom formáte i v túto sobotu.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku.

 

 

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene