Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Kampaň proti dekapitácii stromov

01.05.2015 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Priznám sa, najradšej mám lipu,

košatú lipu slovanského typu.

Peter Lipa (spevák, skladateľ, dramaturg, jazzman)

 

Nechceme len kritizovať a nariekať nad rozliatym mliekom, či presnejšie povedané, nad dokaličenými stromami po neodborných orezoch. Fakt je, že nás tieto skutky na pokoji nenechávajú a zmrzačené dreviny, lipy najčastejšie, nútia k úvahám, k rozhovorom a výmene názorov medzi sebou i odbornou verejnosťou.

A tak sa jedného dňa zrodil nápad pre vydanie informačného materiálu, prostredníctvom ktorého by sme chceli realizovať preventívno - osvetovú kampaň proti dekapitácii stromov, teda proti likvidačným zásahom, pri ktorých príde k amputácii celej koruny stromu. Myšlienka sa ujala a bola rozvíjaná s tými najpovolanejšími. S členmi organizácie ISA Slovensko. Tá združuje slovenských arboristov - ľudí, profesijne sa o stromy zaujímajúcich, tých, ktorým na stromoch záleží a rozumejú im.

Odvážnym snom bola predstava o ústrednej tvári kampane. Voľba padla jednoznačne na populárneho speváka Petra Lipu. K nášmu potešeniu pán umelec nemal problém tejto žiadosti vyhovieť a ochotne sa nechal na materiál odfotografovať na mieste, kde sa neľútostná píla už do nejednej lipy neohľaduplne zahryzla. Pán fotograf Jozef Húšek svoju prácu odviedol profesionálne, v dobrej atmosfére a s vynikajúcim výsledkom. Fotenie a stretnutie so známym jazzmanom bolo pre nás milou udalosťou.

Zodpovednej úlohy pre tvorbu textovej a grafickej stránky sa ujala ISA Slovensko, ktorá má na celej veci najväčšiu zásluhu a je hlavným organizátorom celej kampane. Obsah materiálu je odborný, ale podaný tak, aby bol zrozumiteľný širokej verejnosti. Mnoho nešťastných zásahov na stromoch sa deje len kvôli nedostatku informácií. Teraz je na svete propagačný materiál, ktorý chceme dostať na každý obecný úrad na Slovensku, k správcom cirkevných pozemkov a medzi verejnosť, aby sme tým prispeli k zachovaniu pekných starých stromov aj pre ďalšie generácie. Veríme, že týmto budú mnohé stromy ušetrené pred neželanou a fatálnou úpravou.

Spoločne s ISA Slovensko vyslovujeme poďakovanie Slovenskej inšpekcii životného prostredia a Štátnej ochrane prírody -  inštitúciám, ktoré vyjadrujú svoj súhlas s obsahom materiálu a podporujú jeho šírenie. Rovnako veľké poďakovanie patrí nadácii Ekopolis za podporu, pomoc a pripojenie sa ku kampani.

V mene našich krásnych, zdravých a dlhovekých slovenských stromov.

 

Celý leták v pdf. formáte môžete šíriť a stiahnuť si ho tu: Informačný leták proti dekapitácii stromov

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku

 

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene