Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Zóna bez peňazí sa v Senici vydarila

27.11.2017 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Prízemie prvej základnej školy sa v sobotu 25.11.2017 premenilo na Zónu bez peňazí. Zo začiatku možno trošku rozpačito, no v poobedných hodinách sa podujatie rozbehlo na plné obrátky.

Prichádzali najmä mamičky, či celé rodinky s deťmi a prinášali už nepotrebné oblečenie, obuv, hračky, knihy, domáce, školské alebo športové potreby. Medzi prinesenými vecami sa objavila aj GPS navigácia, mobil, mlynček na kávu, hydromasážna vanička, celé krásne sady porcelánu, skla, keramiky, jednoducho sortiment bol skutočne široký.

Lenže Zóna bez peňazí nebola len o darovaní už nepotrebných vecí. Poňali sme ju aj ako príležitosť pre stretnutie, tvorbu, debatu, posedenie, osvetu. A tak sme v klubovni školy vyčlenili priestor, ktorý bol určený najmä deťom, pokiaľ maminy odovzdávajú či preberajú prinesené veci.

Vytvorili sme kútik z prinesených hračiek, kde si deti mohli nájsť tú svoju „novú“, kde si mohli s babkou Majkou vyskúšať zdobenie medovníčkov, či s Dúškou vypaľovanie drevených ozdôb. Ideu združenia – budovanie vzťahu ľudí k stromom - sme preniesli aj sem a pre detičky sme prichystali tvorivo – náučnú dielničku. Jej myšlienkou bolo uvedomiť si podobnosti ľudí so stromami. Sme živé bytosti, každá so svojimi individualitami, všetci máme svoje mená, svoje potreby. Stromy i ľudia. Nad týmto sme sa chceli s deťmi zamyslieť pri výtvarnej činnosti. Aby nám pri tom všetkom nevyhladlo, pre návštevníkov bol pripravený domáci kváskový chlebík a zdravé nátierky. Čajovnička Pohoda zas pripravila svoje dobré čajíky. A keďže nielen chlebom je človek živý, potešilo nás, že naše pozvanie na Zónu prijali aj umelci Ravando a Hrozný, v našich končinách s nie veľmi známym, no o to starším hudobným nástrojom a akcia bola obohatená aj o magické tóny didgeridoo.

Podujatie sa nieslo vo veľmi dobrej atmosfére, pointa „ľudia ľuďom“ bola do bodky naplnená. Okrem iného je jeho cieľom aj šetrenie životného prostredia a recyklácia. Mnohé veci našli svojich nových vďačných majiteľov už na mieste. Ostatné odovzdávame na Červený kríž v Senici.

Zóna bez peňazí sa v Senici nekonala prvýkrát. V rokoch 2013 a 2014 sa jej ujala Dadka z Čajovne s občianskym združením Element, potom bola dva roky pauza a tohto roku sme sa rozhodli, že ju s Čajovňou pripravíme spoločne zasa my. A zdá sa, že nie naposledy. Jedná sa o celoslovenské podujatie, ktoré zastrešuje Projekt život a zvykne prebiehať v poslednú novembrovú sobotu vo viacerých mestách našej krajiny. V Senici prebehlo zdarne najmä vďaka ochote pána riaditeľa z 1. Základnej školy, ktorý bez mihnutia oka podporil akciu poskytnutím priestorov a vďaka dobrovoľníkom Mirke, Zuzke, Rasťovi, babke Majke, Hanke, Vladovi, ktorí na akcii pomáhali, triedili, vykladali, balili, venovali sa deťom... Za spoluprácu ďakujeme aj Červenému krížu, ktorý vyzbierané veci odovzdá tam, kde budú slúžiť svojmu účelu.

 

TV reportáž zo Zóny bez peňazí nájdete tu: 

 

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene