Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


KOZEL chce vzkriesiť čerešňovú aleju v Senici

10.02.2012 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Už od vzniku nášho združenia sme sa netajili tým, že sa nám páči a máme ju na “muške“. Áno, reč je o krásnej, približne 1,5 km dlhej čerešňovej aleji, za IBV Juh v Senici. Je zaujímavá najmä starými, asi 70 ročnými stromami pôvodných odrôd čerešní.

Keď sme sa dozvedeli, že spoločnosť Slovnaft, a.s. a nadácia EKOPOLIS vyhlásili 6. ročník grantového programu ZELENÉ OÁZY, dali sme hlavy dohromady, vypracovali sme projekt, zameraný na vzkriesenie tohto nedoceneného, no pozoruhodného prírodného prvku, nachádzajúceho sa v bezprostrednej blízkosti nášho mesta a do spomenutého programu sme sa prihlásili.

S radosťou sme privítali správu, že z 565 zaslaných žiadostí je medzi 112 postupujúcimi aj náš projekt.

Aleje tohto charakteru a rozsahu sú v dnešnej dobe vzácnosťou a prináleží im opodstatnená ochrana a pozornosť. Tej našej sa bohužiaľ nedostáva. Mnohé zo stromov sú už poznamenané zubom času, poveternostnými vplyvmi i ľudskou činnosťou. Aleja je spustnutá, vznikajú tu nepovolené skládky,  navážky zo stavebných činností zarastajú náletmi a burinou, niektoré zo stromov v stromoradiach už chýbajú.

V rámci projektu chceme stromom poskytnúť základné ošetrenie, vyčistením a sprístupnením tohto priestoru, vytvoriť vychádzkovo–náučnú zónu, so zachovaním a podporou princípov biodiverzitného systému. Svojou činnosťou chceme upozorniť na hodnotný a významný prírodný prvok v krajine.

V týchto dňoch sme dokončili a podávame žiadosť pre 2. kolo grantového programu. Aleja si pre svoj význam zaslúži pozornosť nie iba medzi ochranármi a dendrológmi, ale mala by sa dostať aj do povedomia širokej verejnosti. KOZEL pre to urobí všetko, čo bude v jeho silách.

(Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku)

 

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene