Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


MORUŠA BIELA (Morus alba)

24.09.2013 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Moruša biela je pôvodom z Číny. Patrí medzi dlhoveké dreviny. Je prirodzene odolná voči škodcom a chorobám. Jedná sa o teplomilný strom, neznáša mrazové polohy a kotliny. Má rada priepustné, teplé pôdy dobre zásobené živinami. Nevyhovujú jej studené pôdy, s vysokou hladinou spodnej vody.

Strom do 20m vysoký, s výrazným kmeňom, nesúcim bohato rozkonárenú a olistenú korunu. Konáriky tenké, hladké, listy tenké, vajcovité, 60 - 180 mm dlhé, na báze zaokrúhlené, alebo šikmo srdcovité, pílkovité, alebo peristo delené, na líci hladké, na rube len na žilnatine páperovité. Súplodie 10 - 25 mm dlhé na stopke dlhej do 20 mm, sladké, kvitne v máji. Jej prirodzený areál sa rozprestiera v oblasti strednej Číny, ale veľmi často je pestovaná v Prednej, strednej a južnej Ázii. Do Európy sa dostala už v 7. alebo až v 12. storočí. Na Slovensku sa dostáva do kultúry až v 18. storočí a jej výsadby kulminujú v 19. storočí. Jej pestovanie sa v 20. storočí dostáva do útlmu.

Liečivé účinky: Moruša je vhodná pri únave alebo slabosti a pri vyčerpávajúcich chorobách. Je zdrojom okamžitej energie. Jej hlavný prínos spočíva v znižovaní krvného tlaku, odbúravaní stresu a dosiahnutí telesnej a duševnej rovnováhy.

Má protizápalové a dezinfekčné účinky, pôsobí upokojujúco na naše horné dýchacie cesty, lieči hnisavú angínu, zápal hrdla ale aj znižuje tlak. Upravuje chudokrvnosť, upokojuje myseľ a zlepšuje spánok.

Sušené plody moruše sa používajú na liečbu pečene a obličiek ako prírodné antibiotikum.

Listy moruše sú plné esenciálnych látok, vitamínov a stopových prvkov. Výťažky listov tohto druhu moruše sú často využívané v tradičnej čínskej medicíne, kde je radená ako krvné tonikum. Z listov sa varí čaj.

Kôra zo stromu pôsobí proti zápche.

Lieči rakovinu a leukémiu. Moruša podporuje krvotvorbu, pomáha pri liečbe leukémie. Je zdrojom resveratrolu - látky s antioxidačnými a antibakteriálnymi účinkami, ktorá chráni srdce, posilňuje imunitu a navyše napomáha vyhladovať rakovinové bunky. Výskumy ukazujú, že resveratrol blokuje pôsobenie rakoviny, bráni rastu nádoru a navracia rakovinové bunky do zdravého stavu.

Okrem uvedeného má význam aj pri chudnutí. Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene