Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Po kvapkách

20.01.2015 ( Kabát Juraj )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Kvapka prvá
Kvap
Správne konanie vo veci výrubu drevín. Strohé, úradné, pomenovanie postupu, ak niekto chce vyrúbať drevinu rastúcu mimo les. Postup, ktorý určuje zákon a platí rovnako pre občana, ako aj pre štátne či súkromné organizácie.
Jedno práve prebieha v Hradišti pod Vrátnom z dôvodu výstavby nového vodovodu do Holíča a Skalice.
Nebolo by na tom nič zvláštne keby...

Kvapka druhá
Kvap
Voda sa považuje za niečo, čo bude mať v budúcnosti čoraz väčšiu hodnotu.
Výstavba tohto vodovodu začala krátko po tom, ako Senica predala akcie BVS Skalici. Má zlepšiť kvalitu dodávanej vody do severného Záhoria a umožniť obciam bez vodovodu napojiť sa na verejnú sieť.
Myšlienka skvelá keby...

Kvapka tretia
Kvap
Nové vrty v Hradišti na zvýšenie objemu dodávanej vody sú vykonané. Voda sa bude dodávať z katastra obce, ktorá sama má problémy s verejným vodovodom. Obyvatelia sa dlhodobo sťažujú na nízky tlak v systéme. Často nemá ani jednu atmosféru. Pomôže nový vodovod aj Hradišťu?

Kvapka štvrtá
Kvap
Výstavba líniovej stavby vo verejnom záujme má určité výnimky. Stavebné povolenie bolo vydané v roku 2013, keď prebiehali v obci výmeny, zámeny, sceľovanie pozemkov, ľudovo povedané komasácia. V tom čase sa asi nemali vydávať stavebné povolenia?
Pozemky pod studňami, po nesúhlase vlastníka, nejakým zázrakom prešli zo súkromných rúk do vlastníctva BVS.
Stavebné povolenie bolo vydané na stavebné objekty studní a výtlačné potrubia až po Hlboké, no povolenie na výrub v tomto povolení bolo iba na dreviny brehového porastu, na miestach križovania potrubia s vodným tokom. Ostatné dreviny rastúce v línii potrubia nebrali do úvahy. Prečo?

Kvapka piata
Kvap
Dodatočne sa žiada o výrub okolo 80 ks stromov rastúcich v trase vodovodu. V podstate by sa o to žiadať nemuselo, ide predsa o stavbu vo verejnom záujme, kedy platia výnimky a stromy padnú tak či tak. V takýchto prípadoch je zákon o ochrane životného prostredia iba zdrap papiera. Ja osobne nepoznám väčší verejný záujem ako zdravé životné prostredie. Tak prečo to konanie? Je tu iný strašiak - Občiansky zákonník, ktorý sa nedá obísť. Drevo totiž patrí majiteľovi pozemku a keď ide o peniaze, tak je aj zákon prísnejší.

Kvapka šiesta
Kvap
Žiadateľ sa na konanie nedostavil. Svoju účasť ani neospravedlnil, hoci on je v tomto konaní ten najdôležitejší. Obyvatelia obce, zástupcovia štátnej ochrany prírody i ja sme mali pripravené množstvo otázok, ktoré zostali bez odpovede.

Kvapka siedma
Kvap
Stavba vedie cez mokraď monitorovanú štátnou ochranou prírody. Už niekoľko rokov sa ju márne snažia dostať do zoznamu chránených území európskeho významu.

Kvapka ôsma
Kvap
Hoci sa žiadateľ nedostavil, debatovali sme aspoň medzi sebou. Padla otázka, ako veľmi budú tieto studne výdatné? Domáci spomínali, ako sa muselo znížiť čerpanie z podobného miestneho zdroja, lebo po čase sa zdroj vyčerpal. Nepoškodí odčerpávanie vody toto mokraďové územie? Nemala byť pred výstavbou vypracovaná EIA?

Kvapka deviata
Kvap
Správanie žiadateľa ku konaniu je pre nás nepochopiteľné. Buď nechápe dôležitosť, alebo ju ignoruje. Konanie už bolo raz prerušené, aby žiadateľ doplnil žiadosť, o aké dreviny sa jedná a na akých pozemkoch rastú. Doručil čísla parciel s počtom drevín, no žiadne určenie druhu. Iba všeobecné, ktoré sa týkalo stavebného povolenia - vŕby a jelše, stromy rastúce pri brehoch. No na trase sú aj iné druhy, javory, hraby, ovocné stromy, každý s inou hodnotou, ktorú treba určiť. Určuje sa podľa nej adekvátna náhrada.

Kvapka desiata
Kvap
Až jedenásť obci a dve mestá má dostať cez tento vodovod kvalitnú pitnú vodu. Už nebudú musieť používať závadnú studňovú vodu. No viem, že obyvatelia mnohých obcí sa stavajú negatívne k výstavbe verejného vodovodu. Čo ich vedie k tomu, že radšej budú piť potenciálne závadnú vodu, ako by sa mali pripojiť ku chobotnici verejného vodovodu?

Otázky sú ako kvapky. Keď je ich veľa vytvoria potôčik, riavu, rieku, či naplnia aj more. Keď je človek dlho smädný začína blúzniť. Mám veľký smäd po odpovediach. Už ma totiž strašia rôzne konšpirácie.

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene