Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Žihadielok nie je nikdy dosť

12.03.2017 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Zjari, keď už nie je ani sneh a vegetácia ešte nemá svoju plnú silu, na mnohých miestach svietia nevzhľadné kopy odpadkov, okolo ktorých denne chodíme. Niekto si ich ani nevšimne, niekto si v duchu zašomre a zanadáva, niekto sa rozhorčene rozčúli. Ja sa pri pohľade na kopu smetí cítim zle a hanbím sa za všetkých, ktorí nemajú problém bezstarostne odhodiť... Každý deň sa ma tieto pocity zmocnia keď kráčam mostíkom pri Lidli, z mesta na Kolónku, alebo opačne.

Tak som dnes vzala rukavice, vrecia a nedeľné doobedie som trávila pri Lidli, zberaním odpadkov. Prácu mi najviac komplikovali protipovodňové opatrenia: vyrúbané stromy, ktoré z pňových a koreňových výmladkov vytvorili nepreniknuteľnú húštinu, kde sa všetko spoľahlivo zachytáva. Z 95% bol vyzberaný odpad tvorený z obalov výrobkov, kúpených v spomenutom obchode. Rýchlokonzumná spoločnosť nemá problém kúpiť, zjesť, vypiť, odhodiť... Na zem priamo pod nohy, do kríkov, do potoka, hocikde...

„Vidíš... a teta to teraz musí poupratovať.“ Poznamenala jedna okoloidúca mladá mamička, aby vysvetlila ratolestiam moju činnosť, keď som spopod pichľavého kríka dolovala ťažko dostupný reklamný leták. „Nemusí,“ odpovedala som nahlas. „Ja tu vlastne robím také Žihadielko...“, pomyslela som si dodatočne, keď som si uvedomila, aké veľkolepé marketingové akcie dokáže tento obchodný reťazec vyvinúť, aby dokázal svoj vzťah k prírode a prostrediu, v ktorom žijeme.

Na záver s úsmevom, možno i štipkou irónie, ale celkom vážne: Ak by chcel niekto spraviť niečo pre svoje mesto, má chuť si zalietať- čoskoro aj so včielkami, ešte stále je dosť príležitostí. Počítač tentokrát potrebovať nebudete, stačia vrecia a rukavice. Vyzývajte aj svojich priateľov, aby sa do akcie pravidelne zapájali. V prípade, že by už pri Lidli bolo celkom čisto, skúste to pri iných supermarketoch, tam to bude vyzerať asi podobne. Odmenou nám bude krajšie a veselšie životné prostredie pre nás a pre naš deti.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene