Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Neskúšajte to na nás, prosím...

14.11.2017 ( Kabát Juraj )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Jedným z dôvodov prečo sme založili KOZEL je možnosť účastníctva v konaniach, kde sa rozhoduje o povolení k výrubu stromov. Častokrát je to rozhodovanie ťažké, no v momente, kedy stojíme pred stromom, o ktorom sa pojednáva, vypíname zo svojej mysle akékoľvek rušivé vnemy, ktoré do tohto rozhodovania nepatria. V tú chvíľu je tu pre nás strom. So všetkými svojimi kladmi i problémami. Do tejto činnosti ideme dobrovoľne, investujeme do nej svoj vlastný čas, svoje úvahy, energiu....

A potom sa nám občas stane toto: Osloví nás niekto z našich známych, aby sme v tom či onom prípade prižmúrili oko a súhlasili s výrubom. Vždy nás to prekvapí, ba priam zarazí. Všetci predsa dobre vedia, že sme tu v prvom rade pre stromy, že nezmyselný výrub nikdy nepodporíme. Nám to nedáva logiku. Na čo by sme mali týmto márniť svoj vzácny čas? Na čo by potom bolo také združenie? Každú žiadosť sa snažíme posudzovať objektívne a je nám úplne jedno kto je žiadateľ. Svoje o tom vedia aj niektorí naši rodinní príslušníci, s ktorými sme sa v konaniach na odstránení stromu nezhodli.

Preto aj touto cestou prosíme prípadných známych, susedov, kamarátov, kolegov, švagrov, sesternice, jednoducho všetkých, aby to u nás neskúšali "vybavovať". Zbytočne si len pokazíme mienku na spriateleného človeka. Naše pôsobenie v tejto oblasti má význam len keď dokážeme odprezentovať objektívny názor, posilnený neustálym štúdiom, pozorovaním, nadobúdaním skúseností a konzultáciami s odborníkmi.

Strom v meste to ľahké nemá ani trochu. Každý, ktorý sa podarí zachovať na jeho stanovisku, má veľký význam. Nie iba pre nás, pre účastníka v konaní, ale pre všetkých, ktorí bývame v tomto meste. Preto sa treba vždy zamyslieť, či je naozaj dôležité požiadať o odstránenie stromu, lebo z neho padajú listy, a pritom nám nevadia odpadky a ohorky všade navôkol. Alebo ho chceme odstrániť zo strachu, pretože sa vo vetre kýva, no nemáme strach denne jazdiť autom.

Stromy robia rôzne veci a všetko sú to veci prirodzené. Ak sa ich naučíme pozorovať, tak zistíme, kedy u nich prichádza k zásadným zmenám. Vtedy nastal ten čas, keď naši predkovia pristúpili ku stromu, poďakovali mu a pred tým, kým ho odstránili zahrali mu na pílu.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene