Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Lampión šťastia

18.01.2012 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Na Nový rok pristál na našej záhrade, tesne vedľa palivového dreva, lampión šťastia. Pravdepodobne ho vypustil niekto, kto si želal viac šťastia pre seba a možno i pre svojich blízkych. Po pár minútach efektného žiarivého letu nočnou oblohou, vypustené lampióny šťastia dopadajú tam, odkiaľ k nim mnohí s údivom vzhliadajú. Naspäť na zem. Žiaľ, dopadnuté v krajine, zachytené v korunách stromov, v parkoch, na poliach, popri cestách, už nevyzerajú tak pompézne a elegantne. Naopak. Tento smutný pozostatok  prejavu ľudskej radosti špatí kraj. Radosť a pokus o takéto šťastie netrvá dlho.

V súvislosti s týmito lampiónmi mi napadá viac podobností s našim každodenným správaním a konaním. Pre krátkodobý efekt, pre lesk falošného pozlátka, dokážeme ničiť, drancovať, pustošiť a ubližovať. Nedomýšľame následky svojich konaní, opájame sa krátkodobými pocitmi, ktoré si mýlime s radosťou a šťastím. Použijeme a zahodíme. A nie len v spojitosti so životným prostredím mi napadli podobnosti s ľahkomyseľne vypustenými lampiónmi.  Našla som ich i v medziľudských vzťahoch, v situáciách, keď vlastný prospech má prioritu pred láskou k blížnemu,  v slovách, ktoré vypúšťame zo svojich úst nerozvážne, presne ako tie lampióny. Nestaráme sa, čo sa s našim vypusteným lampiónom bude diať za pár minút, keď doslúži svojmu účelu. Nezaťažujeme svoje myšlienky zložitejšími úvahami, radšej pre svoju radosť a pohodlie vypúšťame ďalšie a ďalšie lampióny. Lampióny skriveného šťastia.

Čo je teda šťastie? („Muška jenom zlatá….“?) Jedno indiánske príslovie vraví, že byť šťastný, znamená zvyknúť si na život vo vlastnej koži. Je v tom kus pravdy. Z toho príslovia cítiť pokoru, skromnosť a spokojnosť s tým, čo mám a kým som. Podľa mňa šťastie nie je nič iné, len stav našej mysle. Veľakrát však nechávame našu myseľ rozptyľovať nepodstatnými vecami a nestíhame ani postrehnúť, že pre prežitie svojho šťastia máme množstvo dôvodov a podnetov práve dnes, len ich častokrát nevieme rozlíšiť, či doceniť. Možno, až spätne, keď o niektoré hodnoty, resp. vzťahy a ľudí prichádzame, uvedomíme si, že od nás odišiel kus nášho šťastia. Šťastie nie je náhoda. Šťastie k ľuďom príde, keď dokážu rozlišovať pravé hodnoty. Vypustiť lampión nestačí.

 

Lampion štěstí způsobil požár v centru Zlína, škoda 1,5 milionu korun

Lampióny šťastia sú nešťastím pre prírodu

Lampión šťastia spôsobil autohaváriu

Silvestrovské lampióny šťastia nešťastím pre životné prostredie.

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene