Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Na Pánsku cestu v Čáčove sme vysadili čerešne

06.04.2013 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Tak a je to. Na Pánsku cestu v Senici – Čáčove sa opäť vrátili čerešne.

Občianske združenie Klub ochrancov zelene, spolu so združením PRO ČÁČOV, v spolupráci s Poľnohospodárskym družstvom Senica a vďaka finančnej podpore, ktorú nám poskytol nadačný fond TESCO pre zdravšie mestá v Nadácii PONTIS – spoločne vysadili 110 stromčekov, medzi ktorými bolo niekoľko rôznych odrôd čerešní a jedna odroda višne. Podosádzali sme tak do tejto lokality dávno vypadnuté stromy, náhradu za pôvodné jablone a čerešne. Z pôvodných jabloní a čerešní tu už zostalo len pár, najvytrvalejších. Priamo od pamätníkov, ktorí prišli na brigádu sme sa dozvedeli, že tieto stromy boli na Pánsku cestu vysadené v roku 1956. Cesta dostala pomenovanie podľa polí, ktoré sa nazývali Pánske.

Za počasie, ktoré sme mali, sme vďační (díky předsedo, žes to vybavil), aj keď to v žiadnom prípade nebola typická jarná romantika. Silný vietor z polí, nízka teplota vzduchu a obloha skúpa na slnečné lúče možno odradili viacerých, na brigádu sa chystajúcich. Našťastie sa našlo dosť jedincov, ktorí prišli spoločne s nami sadiť stromčeky. Na prezenčnú listinu dnešnej brigády sa zapísalo 40 ľudí, zaujatých myšlienkou výsadby čerešňovej aleje. Podľa registrácie boli Čáčovania v tesnej prevahe oproti Seničanom, v pomere 19 : 17, no pomôcť prišli i dvaja brigádnici z Bratislavy a dvaja z Českej republiky (Břeclav, Třeboň). Vekový rozdiel medzi najmladším a najstarším účastníkom brigády bol viac ako 65 rokov, takže môžeme smelo tvrdiť, že stromčeky na Pánskej ceste sadili občania všetkých vekových kategórií.

Aby nám práca šla rýchlejšie od ruky, vykopanie jám sme zabezpečili vopred. Prvá skupina ľudí najskôr pozatĺkala do výsadbových jám kotviace koly, medzitým bol upravovaný a mykorhíznym prípravkom ošetrený koreňový systém stromčekov, ktoré ďalšie skupinky ľudí následne vysádzali do mokrej pôdy a uväzovali o pripravené kolíky. Po výsadbe všetkých stromov dorazila na miesto cisterna s vodou pre zálievku a hneď za ňou vlečka so štiepkou pre mulčovanie. Veľmi si ceníme ochotu a všetky rady pána Stanislava Matulu z Čáčova, ktorý sa ujal úpravy koreňov i koruniek a svoje skúsenosti s trpezlivosťou odovzdával i ostatným zvedavým brigádnikom. Vážime si pomoc každého jedného človeka, zapojeného do realizácie tejto výsadby. Ďakujeme všetkým, osobitne predsedovi družstva Petrovi Morávkovi za perfektnú spoluprácu, podporu, ochotu a zabezpečenie potrebných vecí. Sme vďační aj pánovi Zoltánovi Lovászovi – Stromčeky s.r.o. (www.brest.sk), pretože bez jeho ochoty, by dnešná výsadba pravdepodobne neprebehla. Nepredpokladali sme, že bude taký veľký problém zohnať požadované množstvo čerešní, oslovovali sme záhradníctva v okruhu 150 km, bohužiaľ neúspešne. Vďaka tomuto mladému pánovi však všetko dobre dopadlo a už teraz sme dohodnutí  na jesennom dodaní a vysadení zostávajúcich stromčekov, ktoré sa už pre jarnú výsadbu zohnať nepodarilo. Za dodanie štiepky pre mulčovanie ďakujeme spoločnosti COFELY – SLUŽBYT.

Brigádu sme sa snažili zorganizovať tak, aby všetko prebehlo hladko a plynule. Dúfame, že sa nám to podarilo, snáď o tom svedčí i fakt, že sme už o druhej hodine balili základňu a poľnú kuchyňu, v ktorej KOZEL pre zahriatie brigádujúcich a spokojnosť ich žalúdkov, navaril, čo iné, ako kapustnicu.

Na Pánskej ceste po nás zostalo 110 mladučkých čerešní, pre ktoré si želáme, aby sa čo najlepšie ujali, aby neboli terčom hlúpych nápadov a aby sa pod ich voňavými korunami mohli v budúcnosti prechádzať deti, či vnúčatá tých, ktorí ich dnes v dobrej viere zasadili.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene