Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


V senickej škôlke žijú Strominkovia

18.05.2013 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


KOZEL strávil deň v materskej škole a pripravil program s prekvapeniami pre najmenších. Celý tento deň sme venovali deťom a samozrejme - stromom.

Na návštevu materskej školy na Komenského ulici v Senici sme prišli s rozprávaním, v ktorom sme detičkám prezradili, že kedysi dávno existovala krajinka, v ktorej žili Strominkovia - maličkí dobrí ľudkovia, narodení zo stromových semienok, starajúci sa o celý svet, rastlinky, zvieratká a stromčeky. Deti si rozprávku o Strominkoch i o zlom obrovi Stromokazovi vypočuli so záujmom. Najväčším prekvapením však bolo, keď sme v starom zaprášenom drevenom kufri našli malinké dievčatko – Strominku Žofinku a chlapčeka Strominka Dominka. Rovnako, ako všetci Strominkovia, aj oni sa narodili zo stromových semienok. So Strominkami a deťmi sme sa rozprávali o tom, prečo sú pre nás stromy dôležité. Toto sme si vysvetlili aj pri tvorbe spoločnej koláže, ktorej výsledkom bol veľký strom, plný pestrého lístia, kvetov, plodov a zvieratiek. Deti mohli touto formou pochopiť mnohé významné funkcie stromu. Na svojom spoločnom diele videli, čo strom pre človeka a živočíchy znamená. A pretože k škôlkarom neodmysliteľne patria pesničky, jednu o stromoch sme ich naučili.

Po rozprávaní a spievaní sa doslova žiadalo zopár stromčekov v areáli materskej školy s detičkami vysadiť. Pre tento účel sme zakúpili trpasličie formy ovocných drevín. Vďaka tomu, že takéto stromčeky nevyrastú do veľkých rozmerov, deti budú môcť zblízka sledovať všetky ich ročné premeny a vývoj. Najväčšou odmenou za polievanie a starostlivosť im budú samozrejme plody – hrušky, jabĺčka a marhuľky. Žofinka s Dominkom sa zo šikovných detí tešili a detičky sa zasa dohodli, že nechajú Strominkov bývať u nich v škôlke a budú sa spoločne o stromčeky starať.

Aby prekvapení nebolo málo,škôlkarom sme predstavili človeka, ktorý sa o stromy stará a odborne ich ošetruje. S pojmom arborista sa takmer všetci drobci stretli prvýkrát, no keď v ten deň odchádzali zo škôlky, poniektorí už skúšali vedomosti svojich rodičov, pýtajúc sa, či aj oni vedia, kto to arborista je. Deti mohli na vlastné oči vidieť a sledovať profesionála pri jeho práci, povypytovať sa ho na všetko, na čo boli zvedavé, prezrieť si jeho výstroj a náradie, obdivovať jeho stromolezecké schopnosti. Arboristom, ktorý prijal naše pozvanie medzi detičky do škôlky nie je nik iný, než Jakub Kováč. Priaznivci nášho združenia ho poznajú už z viacerých aktivít, ktoré sme organizovali. Jakub sa v škôlke pustil do presvetľovania prehustených ihličnanov, brániacich prestupu svetla do interiéru materskej školy. Celodenná, náročná, trpezlivá, no pokojná práca arboristu, bez jediného použitia motorovej píly, priniesla neprehliadnuteľne pozitívny výsledok a efekt. Ihličnany sú po arboristickom zákroku stále nádherné a do budovy vpustia oveľa viac svetla, než doposiaľ.

A čo bolo podnetom pre prípravu takejto našej aktivity? Vec, ktorá nám vždy robí vrásky na čele. Žiadosť o výrub. K našej radosti sa nám však podarilo dohodnúť sa s vedením škôlky na inom postupe. Sme potešení, že sme mohli predviesť, že jestvujú aj iné, lepšie riešenia, ako tie vžité a nezvratné, ktorými sú práve výruby.

Okrem toho nás teší, že sme programom zaujali deti, máme radosť, že sa chcú starať o vysadené stromčeky, a že sú odhodlané všímať si všetkých Stromokazov, ktorí by chceli poškodzovať či likvidovať stromy. Deti zo škôlky, kde bývajú Strominkovia, totiž vedia, aké dôležité stromčeky pre nás a naše prostredie sú.


 

Tento projekt bol realizovaný s finančnou podporou Trnavského samosprávneho kraja v rámci projektu "Stromy pre budúcnosť" a s podporou Mesta Senica.

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene