Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


17. november 2016 na Pánskej ceste - sadenie čerešní

19.11.2016 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Obnoviť čerešňovú aleju na Pánskej ceste v Čáčove vyžaduje nemalé úsilie. Motivuje nás túžba a predstava o zachovaní čerešňovej cesty pre ďalšie generácie.

Poslednú výsadbu ovocných drevín sme na Pánskej ceste zrealizovali  17. novembra 2016. Osobne si neviem si predstaviť lepšie využitie tohto štátneho sviatku, ako na sadenie stromov. A tak plná nadšenia a radosti som v skorých ranných hodinách, stihla pre brigádnikov napiecť voňavý kváskový chlieb, vyrobiť k nemu chutné nátierky a navariť litre horúceho čaju a kávy. K náradiu som nezabudla pribaliť rum a veru, dobre som urobila. Novembrové sychravé počasie vôbec nebralo ohľad na naše ušľachtilé zámery a ani trochu nás nešetrilo. Vietor z polí zaliezal pod kapucne, chlad pod bundy, vlhko až do morku kostí. Ale naša vnútorná energia a dobrá nálada bola silnejšia a počasie sme sa snažili brať len ako kulisu, patriacu k tomuto dňu. Aj vďaka tomu sme vysadili 20 čerešní a 3 jablone. Volili sme staré odrody, čím chceme prispieť k zachovaniu tohto pôvodného genofondu.

Čerešňová aleja na Pánskej ceste bola vysadená v roku 1957. Cesta, ktorá viedla viedla k starej, dnes už nejestvujúcej tehelni, dostala názov podľa polí, ktorým sa kedysi vravelo Pánske. V súčasnosti sa využíva ako obslužná poľná cesta. Dlhé desaťročia chodili ľudia z okolia oberať na Pánsku cestu prvé letné ovocie - čerešne. Posledné zo zostávajúcich čerešňových stromov sú dnes už na sklonku svojho života, preto sa trpezlivo snažíme o obnovu aleje a vytrvalo vysádzame mladé stromy. Lokalita slúži aj ako relaxačno – oddychová zóna a s obľubou ju využívajú  cyklisti, korčuliari, bežci, psíčkari či vychádzkari.

Z celého srdca chcem poďakovať všetkým, ktorí v tento chladný deň vymenili teplo a pohodu svojich domovov za skrehnuté ruky pri sadení ovocných stromčekov. Všetci svorne veríme, že nám tento sedemnásty november už čoskoro prinesie svoje ovocie.

 

 

 

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku - Foto: Dana Ševčíková a Slavomír Bučák

Projekt realizujeme s podporou Mesta Senica

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene