Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Topoľ na brehu Teplice sa dočkal odborného ošetrenia

09.04.2017 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Na začiatku senickej cyklotrasy, na druhom brehu potoka Teplica, rastie starý topoľ. Tento statný, neprehliadnuteľný strom už dlhé roky víta vodu, pritekajúcu do Senice, prinášajúcu život a osvieženie. S pokojom jemu vlastným, dolu týmto prúdom posiela svoje listy už predlhé roky. Vody v koryte pod jeho korunou pretieklo nemálo, strieda sa mútna, chladná, iskrivá, plytká, vysoká, pokojná... Vystriedali sa dokonca i viaceré mená tohto vodného toku. Spomínam, že sa potok volal Malina, potom Vrbovčianka, teraz Teplica.

Topoľ si však pevne stojí na svojom mieste. Bol pozorovateľom huncútskych vodných hier mnohých detských generácií. V tomto úseku je už posledným svedkom z celého pôvodného brehového porastu. Aj jemu nedávno hrozili výrubom. Boli sme znepokojení, keď nastali tieto snahy, no našťastie sa túto živú pamiatku podarilo uchrániť. Tak ako každá stará bytosť, aj on má svoje boľačky, ale považujeme za dôležité chrániť a uchovávať živé stromové pamätníky po čo najdlhšiu možnú dobu a urobiť pre to všetko, čo je v našich silách. Takýto strom spája generácie, minulosť so súčasnosťou, je zhmotnením uplynulého času, pripomína zmeny...

Aby sme znížili obavy z jeho zlyhania, povolali sme k nemu odborníkov osvedčených, šikovných, skúsených... Jakub Kováč s Tomášom Šataníkom strávili v korune senického topoľa čierneho kopu času, aby z nej poodstraňovali suché, odumreté, defektné alebo inak nežiaduce konáre. Nerobila sa žiadna zásadná redukcia, no rozdiel je z porovnávajúcich fotografií aj tak zreteľný. Cítiť precíznosť, odbornosť a rešpekt k stromu. Krásna čistá arboristická práca. Až sa mi chce zakričať: „Pozrite, vy všetci, ktorých pracovnou náplňou je údržba stromov, takto sa to robí!“ Za babrákov totiž kričí samotný vzhľad stromov, to vidíte, spoznáte a cítite hneď. Tam, kde je dobre odvedená práca, tam sa vám strom stále javí prirodzený, normálny, taký, aký má byť. A taký náš staručký topoľ čierny zostal aj po niekoľkohodinovom ošetrovaní. Už si len priať, aby jeho listy, ktoré posiela po hladine Teplice, niesli svoje posolstvo, čo najdlhší možný čas.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku

 

Video-ukážka z ošetrovania starého senického topoľa


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene