Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Zelená Kolónia

30.09.2017 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Na jar tohto roku sme úspešne obstáli v grantovej výzve Nadácie Tesco, kam sme podali projekt s názvom Zelená Kolónia. Projekt prešiel prvým kolom a spolu s ďalšími dvomi súperil o priazeň Seničanov. Tí ho podporili hlasovaním tak, že skončil na prvom mieste. Možno aj vy ste dali Zelenej Kolónii svoj hlas.

Predmetom projektu je výsadba zelene, kvetinového záhonu, inštalácia vtáčích búdiek, kŕmidiel, a hmyzieho hotela. Ako aj názov napovedá, projekt sa realizuje v mestskej časti Kolónia. Kolónkari už tradične spolunažívajú v priateľskom komunitnom prostredí, nad mnohými verejnými priestranstvami sami držia patronát, spoločne sa o ne starajú, kosia, čistia, udržiavajú ich. Okrem toho však táto jedinečná senická štvrť oslavuje tento rok 75. výročie od svojej kolaudácie. Dať jej darček v podobe takéhoto zrealizovaného dielka je milé, pekné, príhodné.

Samotný kvetinový záhon sme realizovali v poslednú septembrovú sobotu. O návrh i pomoc pri jeho tvorení sme požiadali záhradnú architektku Ing. Dášu Bartošovú. Svojej úlohy sa zhostila s radosťou a srdečne, jednak ako profesionálka, ale i ako obyvateľka Kolónie.

Bola som milo prekvapená hojnou účasťou brigádnikov. Prišli mladí, starší, deti i dôchodcovia. Nálada bola príjemná, mnohí sa vďaka brigáde pozoznamovali, iní pospomínali na staré časy. Deti sme zamestnali zberom opadaných šišiek, ktoré sme využili na dekoratívne účely v záhone, pomáhali pri výsadbe, polievaní, či kreslili na chodník. Aby brigádnikom neubúdali sily, bol pre nich nachystaný čerstvý domáci kolónkarsky chlebík so zdravými nátierkami, pivko a „pohodový“ čajík.

Práca skvelo ubiehala a ani sme sa nenazdali, spoločné dielko bolo na svete. Vysadili sme mnoho rastlín, krovín, viac než sto cibuľovín. Ako funkčné i dekoračné materiály sme použili obrubníky, kamene, štiepku, šišky a prútené oplôtky. Potešili nás príjemné slová okoloidúcich, ktorí nešetrili chválou a podporou. Veľkému záujmu sa teší aj hmyzí hotel, ktorý pôsobí aj ako pekný estetický prvok, no má i náučný význam najmä pre deti.

Myslím, že brigádujúci sú s novým výtvorom spokojní. Dúfame, že bude robiť radosť nielen im, ale aj všetkým okoloidúcim. Každému, kto sa pričinil zo srdca ďakujem, každý jeden človiečik, ktorý prišiel so zámerom pomôcť je nesmierne dôležitý. Vďaka vám je svet o čosi krajší.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene