Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Strom - symbol dobra a odkaz budúcnosti

17.10.2017 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


V sobotu 14.10.2017 prebehla obnova stromoradia na Kolónii. Sromčeky boli zakúpené vďaka Nadácii Tesco a projektu Zelená Kolónia. Sadili sme opäť lipky a duby, aby sme nahradili poškodené alebo celkom zničené stromčeky.

Udržať stromoradie pri Teplici vyžaduje mimoriadnu trpezlivosť, tvrdohlavosť a nezlomnú túžbu s predstavou veľkých stromov, ktoré na tomto mieste snáď zo stromčekov vyrastú.

Doposiaľ sa trápime najmä s prejavmi vandalizmu, ale i poškodením od kosačiek správcu zelene. Proti suchu sa ako – tak ubrániť dokážeme vytrvalým polievaním. Proti ľudským činom nijako. Vždy mi len zostane obrovsky smutno, keď nájdem poškodený, dolámaný, zničený stromček. Je mi ľúto ľudí, ktorí sa znížia k takémuto prejavu, pre ktorých je mladý strom súperom alebo ničím. Vnímam to veľmi osobne a emotívne, nemusím snáď nikomu vysvetľovať môj pohľad na strom, navyše na taký, ktorý vyberám u predajcu, zabezpečujem jeho prevoz, zháňam všetko okolo výsadby, od náradia, oporných kolov až po dobrosrdečné duše, ktoré ochotne venujú svoj čas, aby sme ich spoločne „usadili“ na ich nové miesto. A potom roky polievania, lebo bez vody na tomto stanovisku nemajú v prvé roky života šancu...

Keď toto všetko absolvujete a so stromami zažijete, zakorenia aj vo vašej duši. Nedokážete okolo nich prejsť, aby ste ich pohľadom neskontrolovali, aby ste si nevšimli akúkoľvek zmenu, ktorou prechádzajú, v zime sledujete puky, tešíte sa na jar, až rozvinú listy, všímate si prírastky, trápi vás prejav sucha v listovom aparáte, pozorujete, že stromy majú vlastnú stratégiu šetrenia vodou, pri každom výdatnom daždi sa vám uľaví s pomyslením na stromčeky a keď je zrážok málo, pomáhate im prežiť horúce leto nosením vody, polievaním, pokiaľ nepríde zmena, ktorú prináša jeseň, aby vás potešili ranné perličky rosy na nitkách babieho leta, zdobiace konáriky vašich stromov, zároveň zbierate a do kníh ukladáte ich vyfarbené listy a s príchodom zimy sa tak trošku nostalgicky, hocʼ len na pár mesiacov, lúčite s odlisteným stromčekom, pripraveným na mimovegetačný odpočinok a dúfate, že mrazivé dni na ňom nenechajú žiadne následky, no zároveň sa neviete dočkať jeho jarného prebúdzania.... a takto stále dokola.

A zrazu jedného dňa vidíte, že všetko vaše snaženie, všetky vaše obavy i očakávania sú minulosťou, že všetko je zmarené... Stromček zničený, bezvládne zvalený v tráve. Nezvratný čin, ktorý v človeku vyvolá tisíc emócií. Vždy akosi podvedome kľaknem k nemu na kolená, pohladím zlomený kmienok a do prázdna sa pýtam: „Toto prečo sa stalo?“ Nechápem, rovnako ako vandal nikdy nemôže pochopiť, čo sa odohráva v mojej hlave a duši.

Teraz je stromoradie znovu obnovené. Znovu je nádej, že breh Teplice budú chrániť statné duby a lipy. Ďakujem všetkým, ktorí pomohli túto vec zrealizovať. Ďakujem za pekný zmysluplný sobotný deň, keď sme v dobrej nálade spoločne zasadili nové stromy - symbol dobra a odkaz budúcnosti. Verím, že pretrvá...

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene