Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


V rádiu Regina ako Hosť Panorámy - O stromoch

31.10.2018 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Pozvali nás do rozhlasu. Do Rádia Regina Západ, aby sme v živom vysielaní spoločne debatovali o stromoch. Pozvanie sme prijali - ja, spolu s arboristom Michalom Kuzmom a projektovým manažérom Milanom Hronecom z nadácie Ekopolis.

Bola to pre nás česť, ale i zodpovednosť zároveň. Trošku s obavami, ako dokážeme v hodinovej relácii pohotovo reagovať na otázky zvedavej redaktorky, ale v dobrej nálade, sme sa usadili v príjemnom prostredí rozhlasového štúdia, aby sme aj touto cestou šírili povedomie o nevyhnutnej nutnosti citlivého prístupu k stromom. Predstava hodinového vysielania sa nám zdala ako obrovský priestor, no hneď po prvom rozsvietení červeného svetla sa minúty začali míňať veľmi rýchlo. Bolo jasné, že široká stromová téma nám neumožní upozorniť ani na základné problémy, ktoré v súvislosti so stromami vnímame.

Debatovalo sa dobre, no zbytočne by som robila zo seba hrdinu, keby som sa tvárila, že stres zo živého vysielania na mňa nepôsobil ani trochu. Stalo sa, že sme sa aj trošku pomýlili, od úsmevného Milanovho breptu, keď popisoval jaseň, súťažiaci v ankete Strom roka a v jednom okamžiku ho pomenoval „ten jabloň“, cez Michalov omyl, kedy vravel o senickom parčíku, vysadenom pri príležitosti výročia založenia Československa. Miško tento parčík ošetroval a veľmi dobre vie, že stromy majú presne 90 rokov, lebo boli vysadené pri desiatom výročí od skončenia 1. svetovej vojny, v roku, kedy sa slávilo i desiate výročie založenia Československa. Mňa osobne najviac mrzí moja chyba, že pri vymenúvaní arboristov, starajúcich sa o senickú morušu s titulom Strom roka 2014, som zabudla spomenúť Martina Bellu, človeka, ktorý na našom strome odpracoval mnohé hodiny náročnej arboristickej práce a jednoznačne patrí do tohto skvelého tímu. Rozhlasové prostredie a rešpekt pred ním urobili svoje, ospravedlňujem sa a Maťkovi posielam vrúcny pozdrav.

Stromy. Bežný prvok, v našom prostredí, na prvý pohľad celkom jednoduchý. A pritom, rozprávať o nich by sme mohli celé dni. S vedomím, že čím viac sa o nich učíme, tým viac zisťujeme, koľko toho človek v súvislosti s nimi nevie. A keď chce zeleným spoločníkom dobre porozumieť, neustále štúdium a výskum sú nevyhnutnosťou. Stromom by však bez ohľadu na výsledky rôznych náročných výskumov celkom postačilo, keby človek tolerantne uznal ich jednoduché potreby, ktoré sú nutné k ich životu. Potom budú naše stromy krajšie, zdravšie, bezpečnejšie a dlhovekejšie. A o to ide.

 

Záznam z vysielania tu:    O stromoch - vo vysielaní Rádia Regina


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene