Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


O senickej Zóne bez peňazí 2018

27.11.2018 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Máme za sebou druhú Zónu bez peňazí, ktorú zastrešovalo naše združenie.

Po tej minuloročnej, plnej dobrej nezištnosti a láskavého mieru, som bola nadšená a namotivovaná urobiť ďalšiu Zónu tak, že do nej vložím celé svoje srdce a dobré veci, ktoré sprevádzajú môj život. Nechcela som, aby akcia bola len o tom hmotnom, preto som bola rada, že sa ponúka príležitosť dať jej hlbší rozmer cez sprievodný program a využiť priestor pre stretávanie ľudí.

Veľmi ma tešilo, keď pri tvorivých stolčekoch posedávali deti, aby si vyzdobili medovníčky, nakreslili stromček, spoznávali listy stromov, šantili v pripravenom detskom kútiku medzi prinesenými hračkami. Príjemný pohľad bol na kútik s Dúškinou čajovničkou, v ktorom ľudkovia v pokoji pojednávali nielen o čajíku, ale spoločne sa i zamysleli a podebatovali o živote. Ja som sa zas v mojej Chlebíkovej zóne pri darovaní kvásku snažila neúnavne šíriť myšlienku hodnoty vlastného chlebíka a základné informácie o procese jeho výroby, spolu s praktickými ukážkami. Potešilo ma, že všetky chlebíky a zdravé nátierky, ktoré som pre toto podujatie pripravila sa míňali a ľuďom veľmi chutili. Ešte väčšiu radosť som mala, že workshopový chlebík sa mi na Zóne aj podarilo upiecť. To ani v pláne nebolo, no o to väčšie potešenie pre mňa, aj pre tých, ktorí zostali až do konca a o čerstvý chlebík sme sa podelili. Ďalšia dlhodobá hodnota, ktorú Zóna priniesla, sú dva stromy. Deti, asistujúce pri výsadbe, dali stromčekom mená: Platan Dávid a Katalpa Natálka. Tento krásny párik bol v areáli hostiteľskej školy zasadený certifikovaným arboristom Michalom Kuzmom. Vďaka jeho prítomnosti sme ľuďom ponúkli možnosť poradiť sa s odborníkom ohľadne stromov a problémov, na ktoré sami nepoznajú riešenie. Cvičenie jogy s Deniskou Plešovou bolo zas skvelé, ani nie tak množstvom ľudí, ktorí mali chuť zacvičiť si, ale hlbokým prežitkom, ktorý si zúčastnení dopriali v takmer dvojhodinovom cvičení a relaxovaní. A na záver programu ešte aj hudobné umenie. Potešili nás magické tóny didgeridoo a djembe, v podaní Ivana a Maťky. Tí nám ako súčasť svojho hudobného programu urobili súčasne i malú prednášku o nástrojoch, na ktoré nám hrali.

Hlavná a nosná myšlienka nezištne podarovať funkčné veci, ktoré už doma nevyužívam, predstihla moje očakávania. Ľudia prinášali veľké množstvá šatstva, obuvi, domácich potrieb, hračky, knihy... Zober si čo potrebuješ, dnes na peniaze zabudni, dnes si pomáhame navzájom. Účasť bola oveľa vyššia než v predchádzajúcom ročníku. O podujatí sa dozvedeli aj sociálne slabšie rodiny, ktorým má akcia pomôcť najviac... Každý z prinášajúcich im tie veci určite rád dopraje, no viacerí rómski odberatelia sa k podujatiu postavili svojsky, ako je ich mentalite vlastné, akoby sa jednalo o ich jedinú životnú príležitosť. V duchu ich ospravedlňujem, že vyšli z inej kultúry, že dostali inú výchovu... No zároveň mi je ľúto každej jednej dobrej duše, ktorá na Zónu priniesla veci a nestihla ich na Výložisku ani odovzdať, aby ich prevzali naši dobrovoľníci. V mnohých prípadoch ich priam za tragikomických okolností predbehlo rómske etnikum. Ospravedlňujem sa všetkým dobrým a nezištným ľuďom, mrzí ma, že ste od nich nedostali ani slovko ďakujem a priznávam, že ma táto situácia neustále privádza k mnohým rozporuplným úvahám, premýšľam či a ako zorganizovať ďalší ročník.

Zóna bez peňazí je nepochybne dobrá a krásna myšlienka, zdieľať veci, zbytočne nekupovať nové, nezaťažovať planétu ďalšou výrobou, keď vyrobeného máme dostatok. A keď sa obohatí ešte o priateľský program, tak má skvelú, ľudskú atmosféru. Ďakujem všetkým našim dobrovoľníkom, s ktorými sme akciu spoločne pripravovali, ďakujem našim hosťom, ktorí obohatili podujatie svojou účasťou, veľká vďaka patrí 1. Základnej škole v Senici za poskytnutie priestorov a Červenému krížu. Ten zostaté veci od nás prevzal a podaruje ich ľuďom v hmotnej núdzi. Hračky zo Zóny zasa putovali do Domky. Moje veľké ďakujem patrí Vám všetkým, ktorí ste na podujatie v dobrej viere priniesli veci a ukázali, že ešte stále funguje ľudskosť, nezištnosť a dobroprajnosť.

Reportáž zo Zóny bez peňazí 2018 - TV SEN

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene