Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Čistenie senickej cyklotrasy 6.4.2019

08.04.2019 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Ďakujeme všetkým, ktorí priložili ruku k dielu, aby z našej prímestskej prírody zmizli hromady odpadu.

Už tradične v jarnom období pozývame ľudí na brigádu kvôli vyčisteniu prostredia okolo senickej cyklotrasy. Aby sme upresnili, nejedná sa len o čistenie chodníčka, ale najmä brehov Teplice, lemujúcich cyklotrasu a ich priľahlého okolia. Každoročne sa vyzberajú desiatky vriec odpadu, s poľutovaním konštatujeme, že z roka na rok viac a viac. Tento rok sme to nedokázali ani zrátať. Rozdaných bolo vyše sto vriec na odpad, no kopa smetí sa nakladala priamo na vlečku auta, lebo sa do vriec jednoducho nezmestili. Aj účasť, napriek nočnému dažďu a rannej zamračenej oblohe, bola na tohtoročnej brigáde rekordná. Narátali sme viac ako päťdesiat brigádnikov.

Stretli sme sa o deviatej pri senickom kúpalisku, kde sme sa navzájom privítali a zadali sme si jednoduché organizačné pokyny – vyzbierať z prírody čo najviac odpadu, ktorý sem zavliekli nezodpovední, arogantní a ľahostajní ľudia. Účastníci brigády sa porozdeľovali do niekoľkých skupín, aby boli vyčistené obe vetvy cyklotrasy, židovský cintorín, protiľahlý breh potoka i skládky v kunovskom katastri.

Medzi brigádnikmi boli mladí, starší, deti, dôchodcovia i športovci zo Spartanu Senica a čistenia sa zúčastnili i ľudia mimo Senice. Oceňujeme prácu všetkých, najmä tých, ktorí neváhali ísť aj na ťažšie dostupné miesta. Medzi takých tradične patrili aj dvaja chlapci zo sociálne slabšej bytovky pri Faune. Je zvláštne, že obyvatelia tejto bytovky sú tí, ktorí svoju lokalitu znečisťujú najviac, no ich deti by sa kvôli vašej pozornosti a jednoduchej motivácii išli pretrhnúť od snahy, aby vás zaujali, získali si pozornosť a drobnú odmenu. Ďalší, ktorý si pozornosť právom zaslúžil, bol aj náš predseda Juro Kabát. Ten celú brigádu zo Senice až do Hetriku absolvoval vodnou cestou, aby vyzberal odpad, na ktorý nik iný nedočiahol. Skupina ľudí z kunovskej časti zas odbremenila prírodu vo svojom katastri o zarážajúce množstvo odpadu, ktorý už tvoril nové vznikajúce skládky. Vďaka im patrí i za kompletný odvoz vyzbieraného odpadu na Zberný dvor v Senici. Sme vďační aj za aktívnu iniciatívu ďalšej senickej skupinky, ktorá sa rozhodla vyčistiť židovský cintorín. Nie všetko však brigádnici boli schopní odviezť a naložiť. Jedná sa už o väčšie skládky s objemnejším odpadom, ktoré nahlásime na MsÚ.

Medzi odpadom sa našlo skutočne všeličo. Plastové fľaše, plechovky, fľaše od alkoholu, obaly od cigariet a cukroviniek sú odpadovou klasikou. V prírode je však možné nájsť i kolobežku, stan, lyže, barle, notebook, monitor, vianočné ozdoby, náradie (kliešte, vrták, skúšačku), ale aj veľké množstvo prázdnych blistríkov od liekov ZOLPIDEM Orion, alebo živočíšny odpad - odrezané kačacie hlavy. Boli nájdené v štádiu, kedy prirodzené procesy a zvieratá z nich ponechali už len kostnaté časti, každopádne vývoz takéhoto odpadu do prírody nepatrí.

Aby sme pracantom trošku spríjemnili tento brigádnický deň, bolo pre nich v Hetriku pripravené občerstvenie. Okrem pivka a limonády aj guláš od Kunowského majera a PZ, domáci kváskový chlebík s originálnymi vegetariánskymi a vegánskymi nátierkami od OZ KOZEL. A šťastlivcov určite potešila aj malá zlosovacia súťaž o tričká a darčekové poukážky.  

Na záver sa trochu zopakujem, no myslím, že nezaškodí, keď ešte raz úprimne poďakujem všetkým, ktorý si našli čas, aby prišli a pomohli prírode. Ďakujem za spoluprácu Kunowskému majeru, Hetriku, Kunovskému hostincu, Poľovníckemu združenie Kunov – vinohrady, Čajovni pohoda a za propagáciu podujatia portálu Seničan.sk. Snáď aj táto udalosť bude slúžiť iným ako inšpirácia pre vyčistenie ďalšieho miesta na Zemi, no skutočným mojim prianím je, aby poslúžila ako uvedomeniepre tých, ktorí nemajú zábrany svoje odpadky do prírody vyvážať.

 

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku.

 

Uskutočnené podujatie prebehlo aj vďaka podpore Mesta Senica. Ďakujeme.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene