Klub         ochrancov zelene


Websupport

Aktivity


Strominkovské pôsobenie v Hlbokom

31.05.2019 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Jeden z májových dní sme venovali deťom v milej základnej škole, v neveľkej obci pri Senici, ktorú pozná celé Slovensko. Stala sa totiž pôsobiskom našich významných národných dejateľov, vďaka ktorým tu bola v roku 1847 uzákonená spisovná slovenčina. Áno, boli sme v Hlbokom.

Už siedmy rok navštevujeme spolu s arboristami školské a predškolské zariadenia, aby sme deťom priblížili hodnoty ukryté v našich stromových spoločníkoch. Koncept našej práce zostáva v jadre stále rovnaký, postupne sme ho ešte rozšírili o snahu podať deťom vysvetlenia v širších súvislostiach. Všetko so všetkým súvisí a príroda je našim najlepším učiteľom.

Aby toto bolo názorne vysvetlené žiačikom 1. – 4. ročníka, pohostíme ich semienkami pšenice, slnečníc a ľanu. Sú z toho trochu v rozpakoch, no rýchlo uvádzame vec na pravú mieru. Vyberieme z ľanového vrecúška teplý, voňavý, domáci chlieb, spoločne ho rozkrájame, ochutnávame a vysvetľujeme si, že táto dobrota nie je vlastne nič iné, len ľudským umom a zručnosťou spracované semienka, ktoré sme pred chvíľočkou držali v svojich dlaniach. Semienka, ktoré majú zázračnú moc. Postupne sa dostávame ku kúzlu, ktoré je v semienkach ukryté, a prezrádzame, že „heslo“ k jeho rozlúšteniu je životodarná voda a náruč Matky Zeme.

Od semienok k stromom nie je ďaleko. Vlastne, už sme doma, tu začína naša široká, milovaná téma. Stromy. Dlhoveké, mohutné, mocné, vysoké... alebo tie, ktoré vidíme v mestách, parkoch, uliciach a sídliskách. Všetky ich potrebujeme, všetky robia nielen pre ľudí neuveriteľne veľa práce. Len si to uvedomiť, len na to nezabúdať... Deti v Hlbokom nám ukázali, že význam stromov im je jasný, že chápu súvislosti, ktoré nastávajú, keď je stromov nedostatok.

A tak sme jeden stromček so žiačikmi aj zasadili. Do školského areálu sme im venovali aróniu, ktorá dostala od detí veľmi krásne meno: Arónia Anna Hlbocká. To ešte ale nebol koniec praktických činností našej návštevy v Hlbokom. Pozvali sme sem aj dvoch arboristov, Jakuba Kováča a Tomáša Šataníka, ktorí deťom názorne predviedli činnosť arboristu. Stromoví odborníci popri tejto prezentácii ošetrili lipu na starom cintoríne v Hlbokom, kde je pochovaná jedna z významných osobností našich národných dejín, o ktorých som sa zmienila v úvode tohto článku - Jozef Miloslav Hurban.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku

 Projekt bol podporený dotáciou z Trnavského samosprávneho kraja. Ďakujeme.

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene