Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Výlet medzi mandľovníky

29.04.2013 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


V uplynulú nedeľu sme si urobili výlet. Ako inak, za stromami. A nie za stromami hocijakými. Vybrali sme sa do juhomoravského mestečka Hustopeče, aby sme si vychutnali krásu starých mandľovníkových sadov.

Mandle  (Prunus dulcis) sme zastihli v čase tesne po odkvitnutí. Napriek tomu, že sme si ich nestihli vychutnať rozkvitnuté v plnej kráse, zapôsobili na nás nezabudnuteľným dojmom. Majú osobitý charakter, ktorý umocňuje ich množstvo, vek a jedinečnosť každého jedného stromu. Vďaka ich siluetám, ktorým čas dodal svojrázny pôvab, mala som chvíľami dojem, akoby som sa nachádzala uprostred sály, plnej roztancovaných stromov.

Mandľovníkové sady sa rozprestierajú na Hustopečskom starom vrchu, ktorému okrem nich dominuje 17 metrov vysoká rozhľadňa s nádherným výhľadom na Pálavské vrchy. S výsadbou sadov pre potravinárske využitie mandlí sa tu začalo v roku 1949. V čase najväčšieho rozmachu bola výmera týchto sadov až 185 ha, na ktorých rástlo viac ako 50.000 mandľových stromov. Časom však postupne ustupovali perspektívnejším marhuliam, až koncom 80. rokov zostali len dva menšie sady. Aj tie po roku 1989 zostali bez záujmu, údržby a ošetrenia, čo viedlo k zahusteniu a následnému presychaniu korún stromov a zarastaniu sadov náletmi. Pred niekoľkými rokmi aj zostávajúcim sadom hrozila likvidácia. Mestu Hustopeče sa našťastie podarilo situáciu zvrátiť a vďaka vyvinutým aktivitám sa mandľové sady stali atraktívnym cieľom turistických vychádzok. Dnes na približne 4 ha môžete obdivovať takmer 1200 mandľových stromov. Sú ozajstnou botanickou raritou Strednej Európy. Teplomilné mandľovníky sa pre svoje nároky pestujú skôr v Stredomorí. Tieto moravské sú skutočným unikátom, ktorý určite stojí za pozornosť, zachovanie i obnovu, ale i za zamyslenie. Nie všetko staré a ekonomicky neatraktívne musí totiž nutne z nášho sveta zmiznúť. Až sa ľudstvo naučí vidieť aj iné hodnoty než len finančné, svet dostane milión nových farebných odtieňov.

Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene