Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Vernisáž - Alebo ako KOZEL nový les vysadí

22.03.2014 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Členov nášho združenia nepochybne spája láska k prírode. Nájdete medzi nimi však aj viacerých zaujímavých, tvorivých a umelecky nadaných ľudí. Jedným z nich je Ján Suchý z Tekovskej Breznice, ktorý svoju výtvarnú tvorbu predstavil pri slávnostnom otvorení jeho prvej výstavy, dňa 20. marca 2014 v Bratislave, na Vysokej ul. č. 17, v priestoroch komornej galérie BCPB.

S radosťou sme sa na Jankovu vernisáž vybrali aj my, aby sme mu pri tejto slávnostnej príležitosti osobne zagratulovali, povzbudili ho a morálne podporili. Náš predseda nás spoľahlivo, včas, bez mapy a kompasu doviezol na miesto určenia, čo hravo zvládol vďaka svojim jedinečným „indiánskym“ schopnostiam.

Vernisáž slávnostne otvoril historik umenia, odborný znalec pre výtvarné umenie, galerista, vysokoškolský pedagóg PhDr. Ľuboslav Moza. Hneď v úvode sme sa dozvedeli, že otvára už 65. výstavu, táto je však niečím iná. Vystavované obrazy totiž neboli tvorené rukou ostrieľaného maliara, ktorý absolvoval výtvarné vzdelanie a má za sebou roky odborných skúseností, ale dušou a úprimným srdcom človeka, ktorý do sveta umenia vkročil len nedávno, potichu a nenápadne, aby mohol maľovaním vyjadriť svoje pocity. Zlomovým okamžikom bola ťažká choroba a doslova boj o život, ktorý sa však Jánovi Suchému podarilo nielen vyhrať, ale dokázal mu dať nový zmysel. Jeho pridanou hodnotou je navyše radosť okolia z vydarených diel.

Ako som spomenula už v úvode tohto článku, v našej členskej základni by ste našli viacerých talentovaných a tvorivých jedincov. Teším sa, že Vám ich jedného dňa predstavíme na spoločnej vernisáži u nás v Senici a nepochybujem, že bude medzi nimi aj Ján Suchý, ktorému patrí tento dnešný článoček. Pri jeho prvej vernisáži sme mu za združenie venovali, čo iné, ako stromček. Malý dub. A náš pán maliar si pomenoval dubček menom Alexander. Úspešný rast v silnú a nezlomnú bytosť, teda zo srdca prajeme ako stromčeku, tak samozrejme i talentovanému umelcovi.

A na záver, Jani: Počítaj s tým, že stromček od nás dostaneš pri každej Tvojej vernisáži, takže tešíme sa na pekný les.

 

„Ján Suchý. Je čarovné stretnúť dnes človeka, ktorý vidí svet rôznorodý a pestrý, čistý i bolestivý, ale vždy s obdivom a rešpektom. Ján Suchý, ktorý sa dotkol večnosti, je dnes tvorcom, samoukom, ktorého obrazy čaká nielen objavenie, ale i popularita. Pre námety, pre farebné cítenie a žánrovú pestrosť. On maľuje svet dušou dieťaťa, ale s poznaním dospelého, skúseného chlapa. Prostota v jeho obrazoch je tak úprimná, že ju nemožno necítiť. Celoživotná hra s ceruzkami sa na tejto výstave zmenila v nové maliarske objavy. Predpokladáme úspechy a úprimný obdiv divákov.“

PhDr. Ľuboslav Moza – historik umenia


Fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok v článku


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene