Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Ekologická hrozba menom PALMOVÝ OLEJ

22.03.2015 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


V piatok 20.3.2015 sa v senickom DAV-e premietal film Zelená púšť. Tento dokument podrobne vysvetľuje problematiku palmového oleja.

Premietanie zastrešovalo Centrum voľného času, organizačne sa ho ujal Miro Tehlár, ktorý ma na toto podujatie pozval ako hosťa. Pozvanie som prijala bez váhania, pretože mi je táto téma blízka, mám na ňu svoj názor, o ktorý sa rada podelím s ďalšími. Spolu so mnou prišli i viacerí členovia nášho združenia, aby sme sa spoločne zamysleli a porozprávali o tom, ako aj obyčajný Slovák nesie zodpovednosť za devastáciu dažďových pralesov.

Väčšina ľudí netuší, ako sa  podieľame na likvidácii dažďových pralesov, na oslabovaní biodiverzity, či zhoršovaní kvality života ľudí, žijúcich na opačnom konci sveta.  Čím? Trebárs kúpou obyčajných keksíkov. Ako môžu tieto veci spolu súvisieť? Neuveriteľne jednoducho. Ich spoločným menovateľom je palmový olej, ktorý nájdeme vo veľkom množstve potravín, najmä sladkostí, čokolád, keksov, zmrzlín, mnohých cereálií, čipsov, ale aj krmív pre zvieratá. Palmový olej sa využíva aj pri výrobe kozmetiky a biopalív.

Tento olej je mimoriadne  žiadaný, zo všetkých olejov v Európskej únii je najpoužívanejší, je trvanlivý a finančne veľmi výhodný. Problémom je ekologický dopad z jeho výroby. Stal sa závažnou ekologickou hrozbou.

Až 90 % svetovej produkcie palmového oleja pochádza z Indonézie. Získava sa z palmy olejnej (Elaeis guineensis), ktorá sa pestuje na obrovských plantážach. Ešte pred časom však na ich miestach rástli nádherné  a rozmanité dažďové pralesy, pľúca našej Zeme, s množstvom vzácnych živočíšnych obyvateľov. Tí sú nemilosrdne potláčaní v prospech olejárskych spoločností. Miestnych ľudí sa častokrát ani nespýtajú, či súhlasia, aby na ich pozemkoch boli vysadené palmy olejné, len im mizne pred očami ich vzácna príroda. Voda je otrávená množstvom chemikálií, ktoré sa aplikujú pri pestovaní paliem, ľudia trpia chorobami, zvieratá sú vyhubené alebo týrané. Najznámejšou obeťou palmového oleja sú orangutani.  Sú nemilosrdne prenasledovaní a zabíjaní po tom, čo bolo zničené ich prirodzené prostredie dažďových pralesov. Situácia je mimoriadne vážna, pretože tempo, akým dažďové pralesy miznú je závratné. V roku 1990 bolo na Sumatre 60.000 hektárov bažinatých lesov. V dnešnej dobe ich zostáva už len 10.000 hektárov.

Palmový olej a problémy, ktoré so sebou prináša sa týkajú nás všetkých. My sme spotrebitelia, určujúci smer výrobcom a obchodníkom. Nepodporujme kúpou výrobky, obsahujúce palmový tuk, či palmový olej. Stačí si prečítať zloženie výrobku a ak máme úprimný záujem nepodieľať sa na likvidácii vzácnych území, rozmýšľajme, čo vložíme do svojho nákupného vozíka. Rozprávajme svojim známym o úskaliach palmového oleja a vysvetľujme dôvody, prečo od nás dostáva STOP. Okrem ekologickej hrozby navyše neprospieva ani nášmu zdraviu.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene