Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Torzo zničenej lipy na Hradišti je výkrikom ľudskej hlúposti

23.03.2015 ( Ševčíková Dana )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Nedávno nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie Slovenskej inšpekcie životného prostredia, týkajúce sa zničenia cintorínskej zelene v Štefanove. Firma, ktorá stromy zničila dostala pokutu na najnižšej možnej hranici vo výške 2.700 €. O probléme sa veľa diskutovalo, písalo a napriek tomu máme v regióne Záhoria ďalší nenávratne zničený historický strom. Krásna, obrovská lipa s obvodom kmeňa 420 cm. Tentokrát na cintoríne v Hradišti pod Vrátnom.

Strom ako z rozprávky. Dominoval celému cintorínu a bolo ho vidno zoširoka - zďaleka. Mohol byť pýchou obce. Taký sa hocikde nenájde. Má za sebou úctyhodný vek a bol svedkom mnohých udalostí vo svojej obci. Strom, pred ktorým je na mieste obdiv a pokora. Tej sa mu však nedostalo ani napriek tomu, že sa k jeho stavu práve pred rokom vyjadroval certifikovaný arborista Ing. Martin Kolník. Keď sme mu oznámili, ako vzácny strom dopadol, potvrdil, že lipa bola v poriadku. Mala len pár suchých konárov, ktoré sa dali riešiť úplne jednoducho a strom mohol v dôstojnosti žiť ďalších niekoľko sto rokov. Namiesto toho tu stojí zbedačené torzo dekapitovanej lipy, ktoré pôsobí ako zúfalý výkrik ľudskej hlúposti.

Krásna mohutná lipa je minulosťou. Je úplne zlikvidovaná drastickým neodborným rezom. Jedná sa o závažné, nezvratné a trvalé poškodenie stromu. Všetky jej hodnoty sú zdegradované, spoločenská, ekologická, estetická, kultúrno – historická.

Na facebooku sa rozpútala debata pod fotografiou orezanej lipy a mňa veľmi zaráža, že sa niektorým ľuďom zdá byť tento zásah normálny, že aspoň necítia, že toto v poriadku nie je. Ako sa môže zdať niekomu prirodzené, keď sa 200-ročnému stromu odoberie celá koruna, listový aparát, dôležitý orgán pre jeho život? Pokiaľ samotní ľudia nepochopia, že toto sú surové a fatálne zásahy pre strom, dovtedy sa podobné veci neprestanú diať. Vzdelávanie a osveta v tejto oblasti je viac než potrebná, preto budeme na podobné skutky neúnavne poukazovať, fotiť, vysvetľovať a písať v súvislosti s takýmito zásahmi. Strom nie je mŕtve drevo, do ktorého je možné rezať hlava - nehlava. Strom je živá bytosť, stvorená prírodou.

Zničenou lipou na cintoríne v Hradišti pod Vrátnom sa bude zaoberať Slovenská inšpekcia životného prostredia. Zákrok ostro odsudzujú aj slovenskí arboristi, združení organizáciou ISA Slovensko a spolu s nimi budeme za tento čin žiadať exemplárne potrestanie. Firma, ktorá bola pokutovaná za štefanovské lipy sa voči rozhodnutiu odvolávala s tým, že pokuta je pre nich likvidačná. My to vidíme opačne. Likvidačné sú práve takéto skutky pre stromy, ktoré nám tu v dobrej viere ponechali naši predkovia.

 


Fotografie pre porovnanie:

Majestátna lipa pri kostole, zachytená na panoramatickej fotografii Filipa Jurovatého v lete 2013 a tá istá lipa po zbytočnom a neopodstatnenom zákroku v marci 2015. Pre zväčšenie kliknite na fotografiu.

  

 


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene