Klub         ochrancov zelene


Websupport

Kozel píše


Naučme sa s nimi žiť

01.11.2011 ( Kabát Juraj )
[ Naspäť na zoznam článkov ]


Keď ma oslovilo vedenie mesta, či by som chcel pracovať v komisii, ktorá by riešila problémy zelene v meste, neváhal som ani chvíľu. V našom meste má totiž zeleň veľký problém a ten sa volá človek. 

Za ten krátky čas práce v komisii mám, z postoja ľudí k zeleni v meste, zmiešané pocity.

Jednou z našich úloh je vypracovať pravidlá zakladania zelených plôch a ich následná údržba. Je to dlhodobý a komplikovaný proces. Zeleň v našom meste je v bode, ktorý popíšem na príklade človeka, ktorý býva v jednoizbovom byte a kúpi si šteňa bernardína. Keď je šteniatko malé je milé a nádherné. Avšak po čase narastie a už sa do bytu nezmestí, púšťa chlpy, robí v byte neporiadok. Vtedy začína majiteľa svojou prítomnosťou obťažovať a on zabúda na to, že si psa kúpil pre potešenie a spoločnosť. Pýta sa čo s ním? Utratiť? Predať? Alebo, ak ho mám naozaj rád, tak  sa mu prispôsobiť. Presťahovať sa do väčšieho domu, aby netrpel ani jeho pán ani pes.

A tak to je aj so stromami v našom meste. Pred tridsiatimi rokmi nebolo v Senici o stromoch poriadne ani chýru. Ľudia volali po zeleni. Začalo sa vo veľkom vysádzať. No málokto vtedy tušil ako sa majú stromy správne sadiť, na aké miesto, v akej vzdialenosti od budov a od seba, kde sú uložené káble a potrubia. Keď boli malé boli pekné ako to šteniatko. No strom nevyrastie za rok, ako to šteňa. Trvá to desaťročia kým dospejú a ukážu sa vo svojej kráse. Často ten, ktorý ich sadil sa ich dospelosti nedožije. Sú však tu, sú veľké a nemôžeme ich len tak utratiť alebo presadiť. Sú súčasťou mestského ekosystému. Dávajú nám toho viac, ako dokážeme zmyslami vnímať. Strom je totiž tiež živý organizmus. Pozriete sa psovi do očí a je vám ľúto ho dať utratiť. Skúste si predstaviť v korune každého stromu oči toho, kto ho sadil. Možno to bol váš príbuzný, ktorý ho sadil v dobrej viere, že vám v budúcnosti bude prinášať radosť.

Ľudia sa musia naučiť žiť so stromami, musíme sa naučiť vnímať, chápať to, že cenu nemá iba to hmotné čo vidíme pod nosom, ale aj veci  ktoré nemôžeme vidieť alebo cítiť našimi slabými zmyslami, deje, ktoré trvajú z nášho chápania času veľmi dlho, celé desaťročia či stáročia.


Meno  
Heslo
(C) Klub ochrancov zelene